KURU CİLTLER İÇİN DOĞAL BAKIM

Kuru ciltler oldukça ince ve hassastır. Cilt olması gerekenden daha kuru ise cildi yağlı maddelerle temizlemek gerekir. Kuru cilde sahip olanlar beslenirken de bol miktarda sebze ve meyve de tüketilmelidir.

Öneriler:

a) Yedişer tutam nane, gül ve civanperçemi bir kaba koyun. Üzerine beş bardak su ekleyerek kaynatın. Bir gece dinlendirdikten sonra bir parça pamuk yardımıyla gerekli bölgelere sürün.

b) Bir tutam rendelenmiş limon kabuğu, üç tutam akasya çiçeği ve dövülmüş lale soğanı arpa unu ile birlikte karıştırılır. Elde edilen bu karışım, içinde menekşe suyu bulunan bir cam kâseye konulduktan sonra ağzı kapatılarak kaynar suda on dakika benmari yöntemi ile ısıtılıp ateşten indirilir. Yatmadan önce yüze uygulanan bu maske kuru ciltler için çok faydalıdır.

c) Bir tatlı kaşığı hercai menekşe tentürü alınarak bir kaba konur. Bir miktar kaymak eklenerek macun kıvamına getirilir. Daha sonra gerekli bölgelere bir parça bez yardımı ile sürülür.

d) Bir miktar tuzsuz tereyağı ve bir tatlı kaşığı mısır sütü karıştırılıp yüze sürülür. 15–20 dakika sonra yüz önce sıcak suyla arındırılır, sonra içine birkaç damla elma sirkesi katılmış ılık suyla yıkanıp kurutulur. Bu karışım cildi yumuşatır ve nemlendirir.

e) Bir çorba kaşığı yağsız süt tozu veya patates unu, bir adet yumurtanın sarısı, bir çorba kaşığı taze süt ve yarım tatlı kaşığı bal karıştırılır. Krem kıvamını alınca yüze ve dekolteye sürülür. 15–20 dakika kadar sonra yüz önce ılık sonra soğuk su ile temizlenir.

f) Bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı bal, bir çorba kaşığı dövülmemiş krema veya çiğ sütün kaymağı, bir tatlı kaşığı kuru maya, yarım tatlı kaşığı elma sirkesi, bir çorba kaşığı susam yağı veya zeytinyağı, ayrıca 2–3 ölçü süt ve dört ölçü su karıştırılır. Kullanmayı düşündüğünüz susam yağı veya zeytinyağı hariç bütün malzemeyi krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın.

Susam yağı veya zeytinyağı cildin her tarafına iyice sürüldükten sonra bira mayalı karışım yağlanmış cilde iyice yayılır. Yaklaşık 20 dakika sonra yüz sulandırılmış süt ile yıkanıp kurutulur. Bu maske kuru ve yorgun görünümlü ciltlere iyi gelmektedir.

g) Yarım fincan limon suyu, bir fincan nar suyu ve rendelenen havuçla birlikte hafif ateşte 15 dakika kadar karıştırılarak ısıtılır. Suyu çekildikten sonra bir fincan ekşitilmiş su ilave edilerek bu karışım beş dakika kadar ateşte bırakılır ve soğutulur. Krem kıvamını alıncaya kadar mısır unu ilave edilir. Daha sonra ısıtılarak bir çorba kaşığı bal ile karıştırılır. Bu krem yaklaşık bir saat ciltte bırakıldıktan sonra ılık su ile yıkanır. Bu karışım kuru ciltler için besleyicidir ve cildin pürüzsüz olmasını sağlar.

0 yorum: