Bitkisel yağlar etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Bitkisel yağlar etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

1 Su Bardağı Badem yağı

1 tatlı kaşığı Tarçın Yağı

3,5 tutam Tarçın

Bir şişeye kotun ve üç gün bekletin. 3 gün sonra masaj yağınız hazır olacaktır.

Elde ettiğiniz yağı küvetinizde de kullanabilirsiniz, strese iyi gelecektir.

Suna Dumankaya

CİLT BAKIMI İÇİN ŞİFALI YAĞLAR

Bitki yağlarını nasıl kullanmalıyız

— Bitkisel bakımda 46 çeşit yağ kullanılır.

— Bu yağlar güneş ışınlarından olumsuz etkilendikleri için koyu renkli şişelerde muhafaza edilir.

— Bitki yağları yüzde yüz saf oldukları için vücuda direkt uygulanamaz.

— Vücuda uygulanan bitki yağlarının uygulamasında yardımcı yağlar kullanılır. (avokado, badem, buğday özü, zeytin ve üzüm çekirdeği)

— Yardımcı olarak kullanılan yağlarda tek başlarına kullanılabilir.

Hangi Yağ, Hangi Cilt İçin

Avokado A, B, D, E vitaminlerini içerir. Kuru ciltler için idealdir.

Ardıç Sivilceli, akneli ve yağlı ciltlerde kullanılır.

Ayçiçeği yağı Cildi nemlendirme ve besleme özelliği vardır. Nemlendirici ve besleyicidir.

Bal Kuru ciltler için idealdir.

Bergamot Kullanımında dikkat edilmelidir. Özellikle hassas ciltlere sahip olanlar daha dikkatli olmalı. Yağlı ciltler için uygundur.

Biberiye Cildi mikroplardan arındırma özelli vardır. Cildi temizliğinde kullanılır.

Buğday A,D,E vitaminleri vardır. Özellikle E vitamini yönünden zengindir. Cildi besleyici ve yenileyici özelliği vardır.

Gül Tüm cilt tipleri için uygundur. Cilt temizliğinde kullanılır. Cildi ferahlatır, Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır.

Havuç Tüm cilt tipi için uygundur. Cilt temizliğinde etkin olarak kullanılır. A, B, C, D, E vitamini içerir.

Hindistancevizi Cildi yeniden yapılandırır ve besler.

Hint yağı Cildi besler.

Jojoba A Vitamini yönünden zengindir. Her cilt tipine uygulanabilir.

Kadife çiçeği Kuru ve hassas ciltlerde kullanımı uygundur.

Kayısı Tüm cilt tipleri için uygundur. Özellikle yüz temizliği için idealdir. Akneleri temizler, A vitamini ve mineraller içerir.

Keten yağı Cilde canlılık ve parlaklık kazandırır.

Kil Ölü hücreleri temizler.

Lavanta Akne tedavisinde etkilidir. Yağlı ciltler için uygundur.

Limon Yağlı ciltler için uygundur. Siyah noktaların oluşmasını önler.

Mandalina Cilt çatlaklarına iyi gelir. Gevşek cildi toparlar.

Menekşe Mikrop kırıcıdır. Hassas cilde sahip olanlar dikkatli kullanmalıdır.

Mısır Yağı E vitamini yönünden çok zengindir.

Neroli Yağı Kuru ve olgun ciltler için günlük bakımda kullanıla biliriz.

Papatya Hassas cilt için idealdir. Cildi yumuşatır, akne tedavisinde kullanır, cilt kaşıntılarına iyi gelir.

Portakal Cilde canlılık verir. Kuru ve kendini salmış ciltleri besleyip toparlar. Cilt toniği olarak kullanılır.

Susam yağı Cildi besler. E vitamini, protein, mineral ve amino asitler içerir.

Tatlı Badem Tüm cilt tipleri için uygundur. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Zeytinyağı Cildi besler, nemlendirir.

Bitki,Meyve,Tahıl veYağların Faydaları

ADAÇAYI (Salvia officinalis) :

Geniş gözenekli ve gözenekleri yağla tıkanmış ciltleri temizler, sıkıştırır, serinletir. Ter bezlerini etkileyerek teri keser. Banyoda kullanıldığında ağrıyan kaslara, yorgun ayaklara iyi gelir. Bir miktar çiğnenirse ağız kokusunu giderir.

Yaprakları kaynatıldığında saçlara renk verir. Kurutulmuş adaçayı toz haline getirilip tuzla karıştırılır ve bu karışımla dişler fırçalanırsa dişleri beyazlatır. Buhar banyolarında, losyonlarda adaçayına papatya da eklenebilir.

AĞAÇÇİLEĞİ (Rubus idcus) :

Çilekteki özellikleri taşır. Normal ve kuru ciltlerde etkilidir. Çileğin suyu doğrudan cilde uygulanabilir.


ALKOL: Saf alkol (6°) saydamdır, çabuk uçar. Alkolün derecesini indirmek için içine arı su eklenir. Sinir sistemini, kalbi ve kan dolaşımını uyaran alkol iyi bir antiseptiktir. Cildi sıkıştırıp kurutur. Bu nedenle yaralarda kullanılır. Cilde sürülecek tonik veya losyonlara ilave edilecekse, miktarı az olmalı. Çünkü alkol geçişim yoluyla bedeni olumsuz etkiler.

ASİLBENT TENTÜRÜ (Teinture de Benzoin) :

Asilbent ağacından (Sytrax benzoin) elde edilen bu tentür birçok nemlendiricide, losyonda, temizleyici kremde, tonikte antiseptik ve koruyucu (bozulmayı önleyici) olarak kullanılır. Hafif yaraların kapanmasında yardımcı olan asilbent tentürü her tür cilde yararlıdır. Her gün kullanılmasında (krem veya losyonlarla) sakınca yoktur. Eczanelerde bulunur.

ATKESTANESİ (Aesculus hoppocastanum) :

Özelliği yanaklarda görülen ince kılcal damarların ve göz kenarlarındaki kırışıklıkların (kaz ayakları) tedavisinde kullanılmasıdır. Atkestanesi kabuğundan çıkarıldıktan sonra ince rendelenip bir kavanoza konur. Üstünü örtecek kadar bademyağı veya saf zeytinyağı eklenir. Güneşte bir ay bekletildikten sonra süzülüp bu bölgelerde kullanılır. Gözenekleri genişlemiş ve kuru ciltli olanlar da bu bitkinin yağından faydalanabilirler.

AVOKADO (AVOCADO) (Persea americana veya Persea gratissima) :

Bileşiminde A, B, D, E, H, K, PP vitaminleri, ayrıca lesitin, histidin, fitosterol, klorofil ve protein bulunduğundan, estetik açıdan çok yararlıdır. Cildin derinliklerine kolayca nüfuz ederek korur ve besler.

Avokadonun ciltte alerji yaptığı kaydedilmemiştir. Kuru ciltlere özellikle önerilen bu meyvenin yağ asitleri cildi güneşin morötesi ışınlarından korur. Gerek yağı, gerekse suyu birçok kremlerde, losyonlarda, güneş yağlarında yer alır.

BADEM (Amydafus communis)

Tatlı bademyağı tarih boyunca ünlü güzeller tarafından kullanılmış en eski kozmetik üründür. Çok yararlı olan bu yağ bu alanda hala en çok aranan maddelerden biridir. Yüzdeki lekelere, siyah noktalardan dolayı gözenekleri genişlemiş, kuru, ihmal edilmiş, pullanmış ciltlere faydalıdır.

Makyaj silme, cildi temizleme açısından bademyağı kadar etkili başka bir madde bulmak hayli zordur. Cildi yumuşak tutan, bu yağ, ince ve duyarlı ciltlere özellikle önerilir. Bademi nasıl kullanmalı :

1- Bir avuç dolusu tuzsuz kavrulmamış badem sıcak suya konularak bir süre bekletilir kabukları soyulur. Kabukları soyulmuş bademler havanda biraz su (veya gülsuyu) ile dövülür. Suluca bir merhem kıvamını alınca bir tatlı kaşığı bal ve suyun tamamı (1 bardak) katılır.

1–2 saat bekletildikten sonra temiz bir tülbentten geçirilir. Kullanılmak üzere şişeye konup etiketlenir. Kalan badem posası yenir ve ya mask olarak yüze sürülür. Bu posa cildi derinden temizler.

2) İç kabukları çıkarılan bademler biraz ezildikten sonra sütle birkaç saniye kaynatılır. Tülbentten geçirilip süt losyonu olarak kullanılır.

3) Havanda dövülen kabuğu çıkarılmış bir miktar bademe biraz salatalık suyu eklenir. Bir süre bekletildikten sonra süzülüp kullanılır. Bu süte 1–2 damla alkol ve ya 1–2 damla esans katılabilir. Serinletici bir süttür.

4) Yarım litre (2 büyük su bardağı) saf suya (gülsuyu veya çiçek suyu da olabilir) 25 gr. (2 silme çorba kaşığı) şeker katılıp eritilir. Kabuğu çıkarılmış 50 gr. badem havanda dövüldükten sonra bu karışıma eklenir. Karışım 24 saat bekletilip tülbentten geçirilerek süzülür. Bu sütle uygulanacak günlük friksiyon cildi yumuşatır, rengini açar ve hafif çilleri yok eder. Bu güzellik sütünden şeker çıkarılırsa iyi bir deodorant elde edilir.

BAL

Suyu kendine çeken bal çok iyi bir nemlendiricidir. Bal hem kuru, hem de yağlı ciltler için faydalıdır. Cilde düzgünlük verir, yumuşatır ve besler. İçindeki organik asitler ve enzimler kozmetik açıdan balın değerini artırır. Yüzü soluk olanlar yanaklarına pembelik gelmesi için baldan daha iyi bir nemlendirici bulamazlar. Balı yüze yaydıktan sonra parmak uçlarıyla küçük vuruşlar yaparak cilde yedirmeli.

2–3 dakika bekledikten sonra yüzü önce ılık, sonra soğuk suyla cilt arındırılmalı. Bu yöntem kan dolaşımını hızlandırır. Sonuç olarak cilt hafif pembeleşir. Bal yüz kremlerinde, el losyonlarında, masklarda yer alır. Kozmetikte kullanılacaksa iyice sulandırılmalıdır.

BALMUMU :

Arıların imal ettiği sarı renkteki bu madde kolay bozulmaz. Balmumu birçok temizleyici, besleyici ve nemlendirici kremde emülsiyon olarak yer alır. İçeriğinde balmumu bulunan kremler cilde iyice yapıştığından, hava değişikliğinde cildi korur.

Ayrıca çok sıcak iklimlerde yumuşamaya, hatta sulanmaya yüz tutan kremlerde de balmumu kullanılır. Kış dönemlerinde bu madde kolayca sertleştiğinden, kremlere az miktarda konmalı. Aksi takdirde krem cilde zor yayılır. Estetikte beyazlatılmışı yeğlenir.

ESTETİK ACIDAN BİTKİ, MEYVE, TAHIL VE YAĞLARIN YARARLARI

Bilindiği gibi, güzel kokulu yağlar, losyonlar, parfümler tarihin ilk çağlarından bu yana başarıyla kullanılagelmiştir. Bilinmeyen bir şey varsa o da elimizin altında, bahçemizde, doğada, mutfak raflarımızda, cilt bakımında kullanabileceğimiz pek çok ürünün bulunduğudur.

Bu maddeler bedenin besininde yer aldığına göre, neden cilt bakımında yararlı olmasın?

Bedenin ihtiyaç duyduğu minerallere, vitaminlere, eser - elementlere v.b. cildin de ihtiyacı vardır. Altın renkli yağlar, sütlü losyonlar, baldan yapılmış masklar, bitkisel tonikler tarih boyunca ilgi görmüştür. Geçmiş çağların güzellik reçetelerinde bitkisel buğulara, parfümlü yağlara, sirkeye, yumurtaya, meyvelere, tahıllara v.b. rastlanır. Bu nimetlerden yararlanarak cildimizi korumak ve onu genç tutmak bizim elimizdedir.

Çemen Yağı

Üç avuç çemen otu, bir tutam çörek otu zeytinyağı ile birlikte ezilip iyice karıştırıldıktan sonra üzerine kaynar su eklenir. Su yüzeyine çıkan yağlar, kaşıkla alınarak bir şişeye doldurulur.

Şişenin içine bir kaç badem atılıp iki gün dinlendirildikten sonra süzülerek çemen yağı elde edilir.

“Çemen Yağı, mafsal ağrılarına çok faydalır.”

Dereotu Yağı

İki avuç dolusu dereotu yaprak ve çiçekleri bir kavanoza konulup üzerine a saf zeytinyağı eklenerek ağzı sıkıca kapatılır. İki hafta süresince güneşte bekletildikten sonra, on beş dakika kaynar suda pişirildikten sonra sıkılarak süzülür.

Dereotu yağı, ağızdan alınabileceği gibi, haricen de kullanılabilir.

“Karın ağrılarında, ateşli hastalıklarda, bademcik şişmelerinde, mesane ağrılarında ve kaşıntılarla idrar yolları rahatsızlıklarında etkilidir.”

Dulavrat Oyu Yağı

İki avuç dolusu dulavrat otu kökü, ince ince kıyılarak bir kavanoza konulur. Üzerine sızma zeytinyağı dökülerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılıp güneşte altı hafta bekletilir.

Bu süre sonunda karışım, kaynar suda pişirildikten sonra tülbentten geçirilip sıkılarak dulavrat otu yağı elde edilir.

“saç diplerine masaj yapılarak sürüldüğünde saçlar gürleşir. Yağ yanıklarında kullanılması halinde yanıklara bir pamukla dikkatli şekilde ve yarayı zedelemeden sürülmesi gerekir.”

Karabiber Yağı

Bire bir ölçüde karabiber ve zeytinyağı iyice karıştırıldıktan sonra bir kaba konur. Üzerine yarım litre su eklenerek suyu çekilinceye kadar pişirilir. Pişirilen karışım tülbent yardımıyla süzülür ve şişeye doldurularak ağzı sıkıca kapatılır.

“Elde edilen karabiber yağının, romatizma, siyatik ve soğuk­tan oluşan ağrıların giderilmesinde etkin desteği vardır. Ağrıyan bölgeye sürülmeden önce, ağrıyan bölge ılık su ile ovulduktan sonra karabiber yağı ile masaj yapılır. Etkin bir sonuç alabilmek için bu tedavi şekline uzun süre devam edilmelidir.”

Kına Yağı

Bir avuç kına cam şişenin içine konarak üzerine şişe doluncaya kadar sızma zeytinyağı eklenerek iyice çalkalanır. Çalkalanan şişe bir hafta boyu güneş gören bir yerde bekletilir. Bir hafta sonunda süzülür.

“Süzülerek elde edilen kına yağının sulandırılarak içilmesi halinde, içteki yaraları iyileştirmekte etkin faydaları vardır.”

Kokulu Yonca Yağı

Üç avuç kokulu yonca yaprağı ince ince kıyılıp bir kavanoza koyulur ve üzeri saf zeytinyağı ile doldurulur, üç hafta süreyle güneşte bekletilir. Kavanozdaki karışım kaynar su içerisinde pişirildikten sonra bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kokulu yonca yağı elde edilir.

“Elde edilen kokulu yonca yağı, adale ağrılarına, romatizma, damar sertliği, mafsal kireçlenmesi ve nıkris hastalığını tedavi etmekte etkin faydaları vardır. Kokulu Yonca Yağı, güneşte veya sıcak suda ısıtıldıktan sonrada hasta bölgeye masaj yapılarak krem gibi sürülür.”

Koyunkıran Otu Yağı

Üç avuç dolusu açılmamış koyun kıran çiçeği, ezilerek bir kavanoza konulur ve üzerine saf zeytinyağı eklendikten sonra kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Kapatılan kavanoz iki hafta güneşte bekletildikten sonra kaynar su içinde benmari yöntemi ile pişirilerek bir tülbentle süzülür.

“Elde edilen koyun kıran otu yağı, sıcak olarak uzuvlara sürülmesi halinde romatizma, sırt ve bel kemiği ağrılarını gidermede etkili olur. Koyun kıran Otu Yağı, bir gazlı bez yardımı ile makada konulursa basur ağrılarını ve makat kaşıntılarını giderir.”

Lakva Yağı

Birer avuç çemen, çörekotu ve susam kavrularak dövülür. Dövülen karışım zeytinyağı ile karıştırılır ve yoğrulur. Yoğrularak hazırlanan bu karışım, ağzı açık bir kapta suyu çekilinceye kadar pişirilir.

Hazırlanan karışım soğutulduktan sonra ince bir tülbentle sıkılarak lakva yağı elde edilir. Ayrıca karışımdaki tortuyu dibe indirmek için de bir kaç badem, yağın içine atılır.
“Bu yağın, kulak ağrıları ve adale ağrılarının tedavisinde etkilidir.”

Lavanta Çiçeği Yağı

İki avuç kurutulmuş lavanta çiçeği, ağzı kapaklı bir kavanoza konur. Üzeri ağzına kadar sızma zeytinyağı ile doldurularak kırk gün güneş gören bir yere asılarak dinlendirilir.

Bekletilen kavanoz, kaynar su içinde bekletildikten sonra dinlendirilir. Hazırlanan karışım tülbentten geçirilerek posasından ayrılarak lavanta yağı elde edilir.

“Sinirleri kuvvetlendirir ve sinir ağrılarını gidermede çok faydalıdır. Ayrıca, gözlere bu yağ ile kompres yapıldığında gözler kuvvetlenir ve zihnide rahatlar.”

Nane Yağı

Henüz çiçeklenmemiş naneler toplandıktan sonra ince ince kıyılarak bir kavanoza konur. Üzerine sızma zeytinyağı eklenerek doldurulan kavanozun ağzı sıkıca kapatılır.

Altı hafta süresince güneş altında bekletildikten sonra, kavanoz kaynar suda pişirilir ve içindeki karışım bir tülbentle süzülür.

“Nane yağının kullanılması ile bünye sakinleşir ve yanık yaraları iyileştirdiği gibi tende yanık izleri de bırakmaz. Ayrıca soğuğun neden olduğu şişliklerin üzerine uygulandığında bir miktar gliserin eklenmesi tavsiye edilir.”

Papatya Yağı

Üç avuç dolusu papatya çiçeği, üç gün süre ile açık havada kurutulur. Kurutulan papatyalar, bir kavanoza konduktan sonra üzerlerine saf zeytinyağı eklenir ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır.


Kırk gün süre ile güneş gören bir yerde bekletilir. Bu süre bitiminde benmari yöntemi ile pişirilen karışım bir tülbent yardımı ile süzülür.
“Papatya Yağı, özellikle bebeklerin karın ağrılarında etkilidir. Bu yağdan ısıtılarak karma masaj ile uygulanır.”

Sığırkuyruğu Otu Yağı

Sığırkuyruğu çiçeği genellikle Temmuz ve ağustos aylarında toplanır. Zamanında toplanan bir kaç avuç sığırkuyruğu çiçeği kavanoza konur. Bu kavanoz, ağzına kadar saf zeytinyağı ile doldurularak iki hafta müddetle güneş gören bir yerde bekletilir.

Bu kavanoza iki hafta süresince her gün yeniden sığırkuyruğu çiçeği eklenerek beslenir. İki hafta sonunda kavanoz kaynar su üzerinde tutularak pişirilir ve içindeki karışım bir tülbentle süzülür.

“Sıkılarak elde edilen Sığırkuyruğu Yağı, omuz, ense, kol ada­lesi ağrılarını dindirir ve saç diplerine masaj yapılması halinde de, saçların parlamasını sağlar.”

Sarımsak Yağı

Ezilen bir kaç sarımsak, birer tutam hardal, karabiber, anason ve bir miktar kuyruk yağı ile birlikte kaba konarak bir litre suda kaynatılır. Su çekilinceye kadar kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Elde edilen posa bir tülbentle sıkıldıktan sonra süzülen sıvı, ağzı kapatılabilen bir kavanoza doldurularak serin bir yerde saklanır.

“Elde edilen sarımsak yağı, kemiklerdeki ağrıyı kısa zamanda giderir. Kemiklerin yumuşatılması ve kas ağrılarının giderilmesinde, hastalıklı alan rahatsızlık süresince sarımsak yağı ile sık sık ovulması faydalı olacaktır. Sarımsak Yağı, cilde devamlı olarak sürülmesi halinde cildin berrak ve parlak olmasını da sağlar.”

Siyah Helile Yağı

İki avuç siyah helile ve yarım avuç ısırgan tohumu ve bir miktar zeytinyağı ile iyice yoğrulduktan sonra üzerine bir miktar su eklenerek kaynatılır. Su yüzeyine çıkan yağ, bir kaşıkla şişeye doldurularak, içine iki adet taze badem atılır ve bir hafta süresince güneşte bekletilir.

Bekletilen karışım, ince bir tülbentle süzülerek siyah helile yağı elde edilir.

“Siyah Helile Yağı, benlerin ve sivilcelerin yok edilmesinde kullanılır. Özellikle akşamları yatmadan önce sivilce veya benlere ovularak sürülürse (gereğinden fazla ovarak tahriş etmeyin) etkin faydası görülür. İstenen sonuca ulaşabilmek için uzun ve düzenli olarak bu işleme devam etmek gerekiyor.

Sümbül Yağı

Evde sümbül yağı elde etmek için: iki avuç sümbül çiçeği, iki kaşık ezilmiş badem ve zeytinyağı ile yoğrulur. Yoğurma işleminden sonra hazırlanan karı­şım ağzı kapanan bir kavanoza konularak iki hafta güneşte bekletilir. Bekletilen kavanoz, kaynar suyun içinde pişirildikten sonra tekrar bir hafta dinlendirilir.

“Bu süre sonunda sıkılarak elde edilen sümbül yağı, cilt çatla­malarını ve ciltteki buruşuk ve kırışıklıkları kısa zamanda önler. Sümbül Yağı, aynı zamanda saç diplerine uygulandığında, saçların dökülmesini önler ve saçların parlamasını sağlar.”

Zambak Yağı

Evde zambak yağı elde etmek için; Üç avuç dolusu zambak ince ince kıyıldıktan sonra, zeytin­yağı dolu bir kavanoza koyulup ağzı kapatılır. İki hafta süreyle güneşte dinlendirilir. Dinlendirilen kavanoz kaynar suyun içinde pişirildikten sonra ince bir tülbentle süzülerek zambak yağı elde edilir.

“Zambak yağı, bir güzellik aracı olduğu kadar, bu yağ ile eller ovuşturulduğunda parmak uçlarından bileklere kadar uza­yan sinir ağrılarının yok edilmesine de etkisi olur. Ayrıca, soğan suyu, bal ve yumur­ta akı ile karıştırılarak krem haline getirildikten sonra da akşam­lan cilde sürülür.”